Friday, May 13, 2016

Depresia dupa nastereCu toate ca lumea se afla intr-o continua evolutie din punct de vedere medical, nici astazi depresia dupanastere nu este considerata o problema serioasa, ci mai degraba o perioada normala dupa o sarcina. Din pacate, lucrurile nu sunt atat de pozitive, iar ca orice depresie, necesita tratament.

Simptome

Majoritatea mamicilor si apropiatilor acesteia nu constientizeaza faptul ca se confrunta cu o depresie postnatala. Simptomele pot fi uneori foarte subtile sau alteori extrem de vizibile. In ultimii ani maternitatile si cadrul medical ce activeaza in spitale au incercat sa informeze si sa educe pacientii cu privire la aceasta stare aparuta dupa sarcina. Bineinteles, precum orice problema de sanatate, simptomele nu sunt mereu aceleasi, insa cele mai frecvente sunt: tristete, anxietate, tulburari de somn, oboseala, pierderea apetitului, granduri depresive, agresivitate etc.

Tratament

Poate ca majoritatea persoanelor nu stiu faptul ca bebelusul poate fi grav afectat de aceasta depresie postanatala. Insa in acest caz, simptomele sunt mult mai greu de depistat. In general, tratamentul in cazul unei depresii nu este aplicat doar mamei, ci si copilului. Daca in schimb copilul nu este tratat, el poate suferi atat in prezent, cat si pe viitor. Studiile medicale au aratat ca astfel de bebelusi vor fi in viitor  mai retrasi, vor dobandi mai greu anumite capacitati, cum ar fi vorbitul sau mersul, vor avea rezultate scolare mai slabe si vor fi mai putin atasati de parinti, in special de mame.

De cele mai multe ori, medicul de familie sau medicul ginecolog incearca evitarea acestor situatii si o trimit din timp pe mama impreuna cu partenerul la psiholog pentru o consultatie. Acest lucru reprezinta o terapie precoce a depresiei postnatale. In cazul in care exista semne ce anunta o viitoare problema, sau pur si simplu pentru linistea parintilor, de obicei medicul specialist le ofera cateva sedinte de consiliere.

No comments:

Post a Comment