Friday, October 16, 2015

Tipul de aparat de aer conditionat pe care trebuie sa il alegi



Dupa o vara caniculara precum cea care tocmai a trecut, cu siguranta ca multi dintre noi ne-am gandit ca a venit momentul sa achizitionam un aparat de aer conditionat pentru a ne usura viata. Insa exista cateva modalitati prin care trebuie sa ne asiguram ca alegerea noastra este cea mai buna. In primul rand trebuie sa stabilim care sunt prioritatile si necesitatile, iar abia apoi sa alegem. In prima faza trebuie sa ne hotaram asupra tipului de aparat de care avem nevoie.

Tipul de aparat de aer conditionat
Cel mai comun este cel ce propune sistemul de racire al aerului split, alcatuit din doua mari componente si anume, una interna si una externa. Exista si dispozitive care sunt ductibile, adica ofera posibilitatea ca aerul sa fie transferat printr-un tavan fals cu ajutorul unor canale speciale, avand avantajul ca acestea nu permit formarea curentilor de aer. Bineinteles ca exista si varianta dispozitivelor portabile, insa acestea nu sunt foarte populare din cauza faptului ca propun o eficienta scazuta, implica necesitatea unui tub de aerisire, iar preturile nu sunt foarte mici, astfel diferenta dintre unul portabil si un ventilator nu este foarte ridicata, ci doar in privinta pretului.

Ce putere sa aiba aparatul de aerconditionat ieftin?
In majoritatea cazurilor, puterea de care dispune aparatul de aer conditionat se exprima in BTU/h, adica British Thermal Units/hour, exitand anumite tipuri care prezinta puterea scrisa in kW. In functie de dimensiunea camerei se poate alege un anumit tip de dispozitiv. Astfel, pentru o incapere a carei dimensiune nu depaseste 20 de metri patrati, se recomanda ca puterea aparatului sa propuna cel putin 9.000 BTU/h, in timp ce pentru camerele de peste 25 de metri, sunt necesare aparatele de peste 12.000 BTU/h. Asadar, pentru o camera obisnuita de circa 10 metri patrati poate fi suficienta o putere de 7.000 BTU/h. Este importanta aceasta alegere, deoarece in cazul in care puterea dispozitivului este prea scazuta, atunci acesta va avea nevoie de o durata mai mare de timp pentru obtinerea temperaturilor dorite si implicit un consum mai mare de energie.

Cat sa coste?
Un aparat de aer conditionat bun nu presupune neaparat costuri ridicate, insa este importanta evitarea dispozitivelor foarte ieftine. De obicei, durata de viata este de aproximativ 10 ani. Asadar nu pretul aparatului este cel care stabileste eficienta lui, ci dispozitivul in sine care trebuie sa respecte anumite standarde si bineinteles sa indeplineasca cerintele utilizatorului.

Unde sa il asez?
Multe persoane beneficiaza de confortul oferit de un aparat de aer conditionat, insa acesta poate fi mult mai eficient daca este amplasat in pozitia potrivita. Se recomanda evitarea asezarii deasupra unui spatiu unde se petrece mult timp, de exemplu birou, canapea, pat etc. De asemenea, nu trebuie sa va asteptati ca un singur aparat sa aiba capacitatea de a raci mai multe camere. Nici montarea pe hol nu reprezinta o alegere foarte buna, deoarece in zilele calduroase mai mult ca sigur ca dispozitivul nu va avea eficenta de care avem nevoie. In plus, este esentiala evitarea locurilor cu umiditate ridicata sau aproape de surse de caldura deoarece dispozitivul se poate deteriora.

No comments:

Post a Comment